«Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα: Διερευνώντας το προφίλ των σύγχρονων μαραθωνοδρόμων»

«Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα: Διερευνώντας το προφίλ των σύγχρονων μαραθωνοδρόμων»

Περιοδικό Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Τόμος 10, Τεύχος 2
2013
Σελίδες: 
43-54
issn: 
1791-6933
«Το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα: Διερευνώντας το προφίλ των σύγχρονων μαραθωνοδρόμων»
Λεωνίδας Πετρίδης & Αλέξιος Μπατρακούλης

1University of Debrecen, Department of Sporteconomics and –Management, 2Διευθυντής Eκπαίδευσης GR.A.F.T.S Hellas

2013
Περίληψη: 

Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετήσει τις δρομικές συνήθειες και τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά των ερασιτεχνών δρομέων που συμμετέχουν σε αγώνες μαραθωνίου, καθώς και τους παράγοντες που σχετίζονται με τους λόγους ενασχόλησης με το ερασιτεχνικό τρέξιμο και και με την αντίληψη των δρομέων γι’ αυτή τους τη δραστηριότητα. Στην παρούσα έρευνα αναλύθηκαν τα δεδομένα 323 δρομέων (83% άντρες και 17% γυναίκες), οι οποίοι συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ερωτηματολόγιο, βασισμένο σε ερωτηματολόγιο έρευνας για το τρέξιμο του Ινστιτούτου Αθλητικών Ερευνών της Δανίας (Forsberg, 2012), ενώ ακόμη χρησιμοποιήθηκαν τροποποιημένες οι κλίμακες αξιολόγησης α) των Carmack & Rainer (1979) και του Leedy (2000) για τους λόγους ενασχόλησης με το τρέξιμο, β) του Leedy (2000) για την προσήλωση που επιδεικνύουν οι δρομείς στην δρομική τους δραστηριότητα και γ) των Anderson & Cychosz (1994) για την ταύτισή τους με την ιδιότητα του δρομέα. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι δρομείς μαραθωνίου στην Ελλάδα, είναι άτομα κυρίως στις ηλικίες των 30 χρόνων, οι περισσότεροι έχοντες μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια, με υψηλή μόρφωση, απασχολούμενοι περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν σχετικά σύντομο παρελθόν στο ερασιτεχνικό τρέξιμο. Ως λόγοι ενασχόλησης με το τρέξιμο κυριαρχούν αυτοί που σχετίζονται με τα ψυχικά και σωματικά οφέλη που το άθλημα αυτό προσφέρει. Εμφανίζουν υψηλή ταύτιση με την ιδιότητα του δρομέα και είναι περήφανοι γι’ αυτό, ενώ έχουν περισσότερο ουδέτερη ταύτιση με άλλους δρομείς. Επίσης, επιδεικνύουν υψηλή προσήλωση προς τη δρομική τους δραστηριότητα, συστατικό μάλλον απαραίτητο για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ενασχόλησης με το μαραθώνιο. Κατανοώντας τα χαρακτηριστικά και το προφίλ των σύγχρονων μαραθωνοδρόμων, η ενίσχυση της δραστηριότητάς τους, αλλά και γενικότερα του δρομικού κινήματος, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη σταθερότητα.

Λέξεις Κλειδιά: 

ερασιτεχνικό τρέξιμο, μαραθώνιος, χαρακτηριστικά δρομέων

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) είναι ένα επιστημονικό σωματείο που σκοπό έχει τον προβληματισμό και την έρευνα πάνω σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού.

Menu

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα της ΕλλΕΕΔΑΑ και του χώρου της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ

Λεωφόρος Νίκης 57, Θεσσαλονίκη, 54622

info@elleda.gr

www.elleda.gr