ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Περιοδικό Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Τόμος 6, Τεύχος 1
2009
Σελίδες: 
28-41
issn: 
1791-6933
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Ειρήνη Χρυσοβαλάντου-Λιάπη, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, & Γιώργος Τζέτζης

Τµήµα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

2009
Περίληψη: 

H έρευνα είχε στόχο την αξιολόγηση της παρέμβασης ενός κατασκηνωτικού προγράμματος ένταξης παιδιών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Συγκεκριμένα, σκοπός ήταν να εκτιμηθούν: α) η αποτελεσματικότητα του προγράμματος παρέμβασης, β) οι ευκαιρίες του προγράμματος για τους αλλοδαπούς ανά φύλο και ηλικία και γ) οι στάσεις των Ελλήνων παιδιών για τους αλλοδαπούς πριν και μετά το πρόγραμμα ανά φύλο και ηλικία. Στην έρευνα συμμετείχαν 250 παιδιά από την Ελλάδα (N=102) και την Αλλοδαπή (N=48) ηλικίας 7-17 ετών που συμμετείχαν σε κατασκήνωση της Βόρειας Ελλάδας. Το πρόγραμμα κρίθηκε πολύ αποτελεσματικό αφού από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι τα παιδιά αλληλεπίδρασαν θετικά, εμπιστεύτηκαν και σεβάστηκαν τα αλλοδαπά παιδιά και βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές και ανά φύλο και ανά ηλικία (p<.001, p<.05). Επίσης, στατιστικά σημαντικές διαφορές πριν την παρέμβαση βρέθηκαν και στις στάσεις των Ελλήνων παιδιών για τους αλλοεθνείς ανά φύλο και ηλικία (p<.05) ενώ μετά την παρέμβαση οι στάσεις τους άλλαξαν σε θετικές καθώς «επιθυμούσαν να έχουν στενότερες επαφές με αλλοδαπούς» (t(402)=3.43, p<.001).Για πρώτη φορά εφαρμόζεται και αξιολογείται ένα κατασκηνωτικό πρόγραμμα παρέμβασης για την κοινωνική ένταξη αλλοδαπών παιδιών και τα ευρήματα του μπορεί να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος της ευκολότερης ένταξης των παιδιών που απειλούνται με αποκλεισμό.

Λέξεις Κλειδιά: 

κοινωνική ενσωµάτωση, αποκλεισµός, αλλοδαπά παιδιά.

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) είναι ένα επιστημονικό σωματείο που σκοπό έχει τον προβληματισμό και την έρευνα πάνω σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού.

Menu

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα της ΕλλΕΕΔΑΑ και του χώρου της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ

Λεωφόρος Νίκης 57, Θεσσαλονίκη, 54622

info@elleda.gr

www.elleda.gr