Ο αντίκτυπος της νόσου Covid-19 στον Ελληνικό αθλητικό κόσμο: μια κοινωνιολογική προσέγγιση

Ο αντίκτυπος της νόσου Covid-19 στον Ελληνικό αθλητικό κόσμο: μια κοινωνιολογική προσέγγιση

Περιοδικό Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Τόμος 19, Τεύχος 1
2022
Σελίδες: 
37-48
issn: 
1791-6933
Ο αντίκτυπος της νόσου Covid-19 στον Ελληνικό αθλητικό κόσμο: μια κοινωνιολογική προσέγγιση
Λεκάκης, Ν., Φουντούκη, Α. & Ντοβόλη, Α.

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Καθηγητής-Σύμβουλος (Μέλος ΣΕΠ) – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Αθλητισμού (ΔΑΘ)

2022
Περίληψη: 

Η πανδημία της νόσου Covid-19 επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει όλους τους τομείς της διεθνούς αθλητικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αθλητικών πρωταθλημάτων και των αθλητικών συλλόγων. Συγκεκριμένα, μαζί με άλλους τομείς της κοινωνίας, η Ελληνική αθλητική κοινότητα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Η έννοια habitus του Bourdieu έχει αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν πρόκειται για την εξήγηση κοινωνιολογικών φαινομένων σε πολλές κοινωνίες. Ωστόσο, το habitus δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει πώς μια πανδημία επηρεάζει εκτός των άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων και τις αθλητικές δραστηριότητες. Αναδεικνύοντας τις κοινωνιολογικές πτυχές και παρέχοντας μια βάση για την κατανόηση των πιθανών επιδράσεων της πανδημίας στην αθλητική δομή και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, το παρόν άρθρο εστιάζει σε επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην αθλητική κοινότητα με αναφορές στην έννοια του habitus, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των σχετικών αλλαγών στην Ελλάδα. Μεθοδολογικά το άρθρο ακολούθησε τη παραδοσιακή μορφή των βιβλιογραφικών ανασκοπήσεων, την αφηγηματική και στηρίχθηκε στην περιορισμένη υπάρχουσα βιβλιογραφία καθώς και σε δημοσιεύσεις στο διαδικτυακό τύπο και δηλώσεις εκπροσώπων φορέων όπως αυτές παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένου πως η πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφτηκε το παρόν άρθρο.

Λέξεις Κλειδιά: 

Covid-19, Αθλητισμός, habitus, Βourdieu, Ελλάδα

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) είναι ένα επιστημονικό σωματείο που σκοπό έχει τον προβληματισμό και την έρευνα πάνω σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού.

Menu

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα της ΕλλΕΕΔΑΑ και του χώρου της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ

Λεωφόρος Νίκης 57, Θεσσαλονίκη, 54622

info@elleda.gr

www.elleda.gr