Πάρκα περιπέτειας στην Ευρώπη: τουριστικοί προορισμοί αγωγής υπαίθρου

Πάρκα περιπέτειας στην Ευρώπη: τουριστικοί προορισμοί αγωγής υπαίθρου

Περιοδικό Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Τόμος 19, Τεύχος 1
2022
Σελίδες: 
28-36
issn: 
1791-6933
Πάρκα περιπέτειας στην Ευρώπη: τουριστικοί προορισμοί αγωγής υπαίθρου
Γλυνιά, E., Παπαδόπουλος, Σ. & Κουρμπέτη, Μ.

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

2022
Περίληψη: 

Με την πάροδο του χρόνου και σύμφωνα με την εξέλιξη των ερευνητικών δεδομένων στην παγκόσμια βιβλιογραφία όλο και μεγαλύτερη παρατηρείται η στροφή των ατόμων στην κινητική έκφραση /άσκηση σε εξωτερικούς χώρους δίπλα στην φύση μακριά από την δέσμευση σε κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια. Οι άνθρωποι επιλέγουν στις μέρες μας να συνδυάσουν την κίνηση με την ψυχαγωγία και την επαφή με άλλους ανθρώπους, δημιουργώντας ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και να προσανατολιστούν σε μια μορφή άσκησης ,που θα τους δώσει την δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες και πρωτόγνωρα συναισθήματα, με την αδρεναλίνη να αυξάνεται συνεχώς απέναντι σε προκλήσεις. Ως εκ τούτου, και η ενασχόληση του πληθυσμού με μια μορφή άσκησης που παρέχει αυτές τις δυνατότητες καθίσταται όλο και πιο έντονη. Οι προκλήσεις και οι δράσεις που παρέχονται στους συμμετέχοντες είναι ποικίλες και πολυπαραγοντικές, αυξάνοντας τα οφέλη που πρόκειται να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες, όχι μόνο σε κινητικό /σωματικό ,αλλά και σε ψυχολογικό και νοητικό επίπεδο. Αναλύθηκαν οι προδιαγραφές και το νομικό πλαίσιο, υπό τις οποίες κρίνεται απαραίτητο να λειτουργεί ένα πρότυπο κινητικό πάρκο αναψυχής, αλλά θα αναφερθούμε και στις παροχές που θα πρέπει ένα τέτοιο πάρκο να παρουσιάζει. Στην παρούσα εργασία έγινε αναζήτηση μέσω διαδικτύου και αναλύθηκαν οι ιστοσελίδες (Ν=250) πάρκων περιπέτειας στην Ευρώπη. Καταγράφηκαν όλα τα πάρκα περιπέτειας που εμφανίζονται στο διαδίκτυο, ενώ κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το θέμα τους σε τρεις κατηγορίες α) πάρκα με εναέρια περάσματα σχοινιών, αναρρίχηση β) εποχικά πάρκα με βάση το νερό και εμψυχωτικές δραστηριοτητες (waterparks) και γ) μικτά πάρκα ψυχαγωγίας και υπαιθρίων δραστηριοτήτων. Συμπερασματικά, βρέθηκαν τα περισσότερα πάρκα στις Βόρειες χώρες όπου είναι αναπτυγμένη η αγωγή υπαίθρου, ενώ οι μεσογειακές χώρες αναπτύσσουν μεν αυτή την μορφή τουρισμού, αλλά στηρίζονται περισσότερο σε παραδοσιακά μοντέλα τουρισμού. Στους περιορισμούς αυτής της εργασίας είναι ότι η διαδικασία πραγματοπoιήθηκε εξ αποστάσεως λόγω των περιοριστικών μέτρων για την διασπορά του covid 19 από Μάρτιο ως Μάϊο 2020

Λέξεις Κλειδιά: 

Πάρκα περιπέτειας, κινητική αναψυχή, βιωματική μάθηση, υπαίθριες δραστηριότητες

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) είναι ένα επιστημονικό σωματείο που σκοπό έχει τον προβληματισμό και την έρευνα πάνω σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού.

Menu

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα της ΕλλΕΕΔΑΑ και του χώρου της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ

Λεωφόρος Νίκης 57, Θεσσαλονίκη, 54622

info@elleda.gr

www.elleda.gr