Πρόβλεψη της ανάμειξης στη δραστηριότητα από την προσωπικότητα επωνυμίας στην ορειβασία – πεζοπορία στον Όλυμπο

Πρόβλεψη της ανάμειξης στη δραστηριότητα από την προσωπικότητα επωνυμίας στην ορειβασία – πεζοπορία στον Όλυμπο

Περιοδικό Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Τόμος 19, Τεύχος 2
2022
Σελίδες: 
1-19
issn: 
1791-6933
Πρόβλεψη της ανάμειξης στη δραστηριότητα από την προσωπικότητα επωνυμίας στην ορειβασία – πεζοπορία στον Όλυμπο
Καϊμακάμης Δημήτριος

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

2022
Περίληψη: 

Η παρούσα έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει την πρόβλεψη της ανάμειξης από τις διαστάσεις της προσωπικότητας επωνυμίας σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία - πεζοπορία στον Όλυμπο. Ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια, χιλιάδες φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το θρυλικό βουνό, για να θαυμάσουν από κοντά το άφθαστο φυσικό του κάλος, να περιηγηθούν στις πλαγιές του και στα οροπέδιά του και να «κατακτήσουν» τις κορυφές του. Για την διεξαγωγή της έρευνας συλλέχτηκαν ερευνητικά δεδομένα από συμμετέχοντες στην δραστηριότητα της: ορειβασίας-πεζοπορίας στον Όλυμπο. Το συνολικό δείγμα της έρευνας ήταν διακόσιοι συμμετέχοντες (Ν=200). Για τη μέτρηση της προσωπικότητας επωνυμίας χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο της Aaker (1999). Για τη μέτρηση της ανάμειξης χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα των Kyle και Chick (2002) αποτελούμενη από τρεις παράγοντες: Έλξη (3 ερωτήσεις), Κεντρικότητα (3 ερωτήσεις), Αυτο-έκφραση (3 ερωτήσεις). Για τη διεξαγωγή των αποτελεσμάτων εφαρμόσθηκε επιβεβαιωτική παραγοντική ανάλυση των δύο κλιμάκων των ερωτηματολογίων, και ανάλυση παλινδρόμησης. Η προσωπικότητα επωνυμίας συνεισέφερε σημαντικά στην πρόβλεψη των διαστάσεων της ανάμειξης. Συγκεκριμένα Η διάσταση «Έλξη» προβλέφθηκε σημαντικά από τις διαστάσεις «Προκαλεί ενθουσιασμό», «Εξειδικευμένος», «Γνήσιος-Μοναδικός». Η «Κεντρικότητα» προβλέφθηκε σημαντικά από τις διαστάσεις «Προκαλεί ενθουσιασμό», «Κυριαρχικός», «Γνήσιος-Μοναδικός». Η διάσταση «Αυτοέκφραση» από την διάσταση «Προκαλεί ενθουσιασμό».

Λέξεις Κλειδιά: 

Προσωπικότητα επωνυμίας, Ανάμειξη, Αθλητισμός Αναψυχής, Ορειβασία, Όλυμπος, Ορεινός τουρισμός

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) είναι ένα επιστημονικό σωματείο που σκοπό έχει τον προβληματισμό και την έρευνα πάνω σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού.

Menu

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα της ΕλλΕΕΔΑΑ και του χώρου της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ

Λεωφόρος Νίκης 57, Θεσσαλονίκη, 54622

info@elleda.gr

www.elleda.gr