«Χάθα Γιόγκα: Η σημασία των Γιάμα και η εφαρμογή τους από τη θεωρία στην πράξη»

«Χάθα Γιόγκα: Η σημασία των Γιάμα και η εφαρμογή τους από τη θεωρία στην πράξη»

Περιοδικό Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Τόμος 15, Τεύχος 1
2018
Σελίδες: 
64-76
issn: 
1791-6933
«Χάθα Γιόγκα: Η σημασία των Γιάμα και η εφαρμογή τους από τη θεωρία στην πράξη»
Ζαφειρούδη Αγλαΐα

Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2018
Περίληψη: 

Η παρούσα εργασία εμβάθυνε στη φιλοσοφία της χάθα γιόγκα. Σύμφωνα με τα κείμενα των Γιόγκα Σούτρας του Πατάντζαλι τα βήματα της γιόγκα είναι οκτώ. Καθένα από τα βήματα της γιόγκα καθοδηγεί τον ασκούμενο ώστε να μπορέσει να ζήσει μια ζωή γεμάτη νόημα και σκοπό. Αποστολή των οκτώ βημάτων είναι να οδηγήσουν τον ασκούμενο στην απελευθέρωση και στην απόλυτη ευτυχία (Dayanidy, Bhavanani, Ramanataan, 2018). Το πρώτο από τα οκτώ βήματα αποτελούν τα γιάμα. Πιο συγκεκριμένα στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα γιάμα, η ανάλυση αυτών, η σημασία τους, η εφαρμογή τους στη σύγχρονη εποχή, τόσο στην πρακτική της γιόγκα όσο και στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Πρόκειται για γενικές ηθικές σκέψεις και συμπεριφορές που αφορούν τον κόσμο γύρω από τον άνθρωπο και την αλληλεπίδρασή του με αυτόν. Συμπερασματικά η άσκηση των γιάμα είναι μια διαδικασία. Δημιουργούν ένα στέρεο υπόβαθρο για τη μετάβαση σε βαθύτερα επίπεδα συγκέντρωσης κι εσωτερικής δύναμης. Τα γιάμα ασκούνται από όλους όσους θέλουν μια πραγματική και ολοκληρωμένη πρακτική γιόγκα

Λέξεις Κλειδιά: 

Πατάντζαλι, Γιόγκα Σούτρας, μη βία, φιλαλήθεια, μη ζήλια, εγκράτεια, απληστία, πρακτική, φιλοσοφία

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής (Ελλ.Ε.Ε.Δ.Α.Α.) είναι ένα επιστημονικό σωματείο που σκοπό έχει τον προβληματισμό και την έρευνα πάνω σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού.

Menu

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα της ΕλλΕΕΔΑΑ και του χώρου της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής - ΕλλΕΕΔΑΑ

Λεωφόρος Νίκης 57, Θεσσαλονίκη, 54622

info@elleda.gr

www.elleda.gr